De belangrijkste e-commerce fouten die u moet vermijden bij online verkopen

jan 30, 2024

Het opzetten van een succesvolle webshop kan een uitdaging zijn. Veel ondernemers maken fouten die hun online verkoop kunnen schaden. In dit artikel bespreken we de meest belangrijkste e-commerce fouten en geven we tips om ze te vermijden.

belangrijkste e-commerce fouten 1: Het verkeerde platform kiezen

Een goede webshop moet aan bepaalde eigenschappen voldoen, zoals gebruiksgemak, snelheid en veiligheid. Kiezen voor een beperkt platform kan uw groeimogelijkheden belemmeren. Zorg ervoor dat u het juiste platform kiest dat past bij uw behoeften en doelen. Platforms zoals WordPress, WooCommerce, Shopify en Magento zijn populaire keuzes vanwege hun betrouwbaarheid, schaalbaarheid en ondersteuning. Onderzoek de voor- en nadelen van elk platform en overweeg factoren zoals kosten, functies en integratiemogelijkheden voordat u een keuze maakt.

belangrijkste e-commerce fouten 2: Geen sterke merkboodschap of identiteit

Het hebben van een sterke merkidentiteit is essentieel voor succes. Dit omvat een herkenbaar logo, consistente kleuren en lettertypen, en een duidelijke boodschap over wat uw bedrijf uniek maakt. Bekende merken zoals Apple en Nike zijn succesvol omdat ze een duidelijke merkidentiteit hebben die hen onderscheidt van hun concurrenten. Zorg ervoor dat uw merkidentiteit consistent is in al uw marketingmateriaal, zowel online als offline.

belangrijkste e-commerce fouten 3: Geen visie

Het is belangrijk om een duidelijke visie te hebben voor uw webshop. Dit helpt u om gefocust te blijven op uw doelen en stelt u in staat om effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen. Denk aan bedrijven zoals Tesla, die een duidelijke visie hebben om duurzame energie te promoten. Uw visie moet uw passie en doelen weerspiegelen en uw klanten inspireren om zich met uw merk te verbinden.

belangrijkste e-commerce fouten 4: Slechte klantenservice

Klantenservice is cruciaal voor het succes van uw webshop. Zorg ervoor dat u snel en effectief op klantvragen reageert en biedt oplossingen voor eventuele problemen. Bedrijven zoals Amazon en Zappos zijn bekend om hun uitstekende klantenservice en zijn daardoor zeer succesvol. Overweeg om meerdere communicatiekanalen aan te bieden, zoals telefoon, e-mail, livechat en sociale media, om uw klanten optimaal van dienst te kunnen zijn.

belangrijkste e-commerce fouten 5: Gebrek aan marketing

Een goede marketingstrategie is essentieel om klanten naar uw webshop te trekken. Maak gebruik van online adverteren en sociale media om uw naamsbekendheid te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken. Gebruik bijvoorbeeld Facebook-advertenties om uw doelgroep te bereiken, of start een e-mailmarketingcampagne om klanten op de hoogte te houden van nieuwe producten en promoties. Succesvolle bedrijven zoals Coca-Cola en Nike hebben uitgebreide marketingstrategieën die hen in staat stellen om wereldwijd een breed publiek te bereiken.

belangrijkste e-commerce fouten 6: Geen rekening houden met concurrenten

De e-commerce-industrie is zeer concurrerend, en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van wat uw concurrenten doen. Analyseer regelmatig hun marketingstrategieën, productaanbod en prijzen om ervoor te zorgen dat u concurrerend blijft. Bedrijven zoals Apple en Samsung houden voortdurend de activiteiten van hun concurrenten in de gaten om innovatieve producten en diensten te blijven bieden.

belangrijkste e-commerce fouten 7: Geen professionele afbeeldingen hebben

De kwaliteit van de afbeeldingen op uw webshop kan een grote invloed hebben op de indruk die klanten krijgen van uw merk. Zorg ervoor dat u professionele, hoogwaardige afbeeldingen gebruikt die uw producten op de best mogelijke manier presenteren. Succesvolle webshops zoals ASOS en Zara maken gebruik van professionele fotografie om hun producten op een aantrekkelijke manier te tonen.

belangrijkste e-commerce fouten 8: Beperkte betalingsmogelijkheden

Het aanbieden van diverse betalingsmogelijkheden is essentieel om klanten aan te trekken en de verkoop te stimuleren. Beperkte opties kunnen potentiële klanten ontmoedigen, waardoor ze naar concurrenten gaan. Bied populaire betalingsmogelijkheden aan, zoals creditcards, PayPal, iDEAL, Bancontact en Apple Pay. Voorbeeld: bol.com biedt een breed scala aan betalingsopties, wat bijdraagt aan hun succes in de e-commerce sector.

belangrijkste e-commerce fouten 9: Het koopproces te ingewikkeld maken

Een eenvoudig en duidelijk koopproces is belangrijk om uw klanten tevreden te houden en het aantal verlaten winkelwagentjes te verminderen. Zorg ervoor dat het afrekenproces eenvoudig en snel is, met minimale stappen en duidelijke instructies. Een voorbeeld hiervan is het ‘One-Click’ afrekenproces van Amazon, dat het voor klanten gemakkelijker maakt om aankopen te doen.

belangrijkste e-commerce fouten 10: Complexe websitenavigatie en slechte UX

Een goede websitenavigatie en gebruiksvriendelijke UX (User Experience) zijn cruciaal voor het succes van uw webshop. Zorg voor een intuïtieve en overzichtelijke indeling, zodat klanten gemakkelijk de informatie en producten kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Een voorbeeld van een webshop met uitstekende navigatie en UX is Coolblue, die een eenvoudige menustructuur en duidelijke productcategorieën biedt.

belangrijkste e-commerce fouten 11: Spelfouten

Spelfouten en grammaticale fouten kunnen onprofessioneel overkomen en klanten afschrikken. Controleer altijd uw webshop op fouten en zorg voor een foutloze, professionele presentatie. Een voorbeeld van een bedrijf dat bekend staat om zijn aandacht voor detail en nauwkeurigheid is Apple. Hun website en marketingmateriaal zijn altijd foutloos, wat bijdraagt aan hun professionele imago.

belangrijkste e-commerce fouten 12: Je doelgroep niet definiëren

Het is belangrijk om uw doelgroep te definiëren en te begrijpen wat hen aanspreekt. Dit stelt u in staat om effectievere marketingcampagnes te voeren en uw productaanbod af te stemmen op de behoeften van uw klanten. Een voorbeeld van een bedrijf dat zijn doelgroep succesvol heeft gedefinieerd en aangesproken, is Lush Cosmetics. Ze richten zich op milieubewuste en dierenliefhebbers met hun ethisch verantwoorde producten en marketingcampagnes.

belangrijkste e-commerce fouten 13: Geen tijd nemen om uw klanten te begrijpen

Het is belangrijk om tijd te investeren in het leren kennen van uw klanten om hun behoeften en voorkeuren beter te begrijpen. Denk aan succesvolle bedrijven zoals Netflix, die klantgegevens gebruiken om persoonlijke aanbevelingen te bieden en nieuwe content te ontwikkelen. Gebruik enquêtes, klantfeedback en webanalyses om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van uw klanten. Door deze informatie te verzamelen en te analyseren, kunt u uw productaanbod en marketingstrategieën optimaliseren om beter aan hun behoeften te voldoen.

belangrijkste e-commerce fouten 14: Onjuiste of onvolledige contactgegevens

Het verstrekken van onjuiste of onvolledige contactgegevens kan het vertrouwen van uw klanten schaden en hen ontmoedigen om bij u te kopen. Zorg ervoor dat uw contactgegevens, zoals telefoonnummer, e-mailadres en fysiek adres, up-to-date en gemakkelijk toegankelijk zijn op uw website. Een voorbeeld van een bedrijf met uitstekende klantcontactinformatie is Bol.com, waar klanten gemakkelijk toegang hebben tot diverse contactmogelijkheden, waaronder live chat en telefonische ondersteuning.

belangrijkste e-commerce fouten 15: Geen (of overmatig) sociaal bewijs hebben

Sociaal bewijs, zoals recensies en getuigenissen, is essentieel om vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten. Bedrijven zoals Coolblue gebruiken beoordelingen en getuigenissen effectief om hun betrouwbaarheid en productkwaliteit te demonstreren. Zorg voor een evenwichtige hoeveelheid sociaal bewijs op uw website, inclusief zowel positieve als negatieve beoordelingen, om een realistisch en geloofwaardig beeld van uw bedrijf te schetsen.

belangrijkste e-commerce fouten 16: Geen SEO-strategie hebben

Een goede SEO-strategie is essentieel om uw webshop beter vindbaar te maken in zoekmachines. Bedrijven zoals Booking.com zijn zeer succesvol, mede dankzij hun uitstekende SEO-strategieën. Besteed aandacht aan trefwoorden, metatags en kwalitatieve backlinks om uw online zichtbaarheid te vergroten. Overweeg ook om regelmatig nieuwe en relevante content te publiceren, zoals blogposts en artikelen, om uw zoekmachinepositie verder te verbeteren.

belangrijkste e-commerce fouten 17: De site niet optimaliseren voor mobiele apparaten

Een groeiend aantal klanten winkelt via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Als uw webshop niet geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik, kan dit leiden tot een frustrerende ervaring voor deze klanten en hen ontmoedigen om een aankoop te doen. Zorg ervoor dat uw webshop responsief is, zodat deze automatisch aanpast aan verschillende schermformaten.

Een goed voorbeeld van een succesvolle mobiel-geoptimaliseerde webshop is Amazon. Hun mobiele app en website bieden een naadloze winkelervaring voor klanten, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Overweeg ook het implementeren van functies zoals mobielvriendelijke menu’s, gemakkelijke navigatie en snelle laadtijden om de gebruikerservaring op mobiele apparaten te verbeteren.

Geen plannen maken voor de toekomst

Het plannen voor de toekomst is essentieel om uw webshop relevant en concurrerend te houden. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technologieën, zoals webdesign trends voor 2023, zodat u kunt anticiperen op veranderende klantbehoeften en marktkansen.

Bijvoorbeeld, duurzaamheid en milieuvriendelijke producten zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren. Door het aanbieden van milieuvriendelijke producten of het implementeren van duurzame bedrijfspraktijken, kunt u inspelen op deze trend en aantrekkelijker zijn voor milieubewuste consumenten.

Kort samengevat

Het vermijden van deze kritieke e-commercefouten kan u helpen om een succesvolle en winstgevende webshop op te bouwen. Door aandacht te besteden aan zaken als platformkeuze, merkidentiteit, klantenservice, marketing en SEO, kunt u uw online verkoop aanzienlijk verbeteren en de groei van uw webshop stimuleren.

Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de e-commerce-industrie, zodat u snel kunt inspelen op veranderende klantbehoeften en marktkansen. Bij Het Webdesign Bureau staan we klaar om u te ondersteunen bij het realiseren van uw online doelen. Onze expertise en ervaring kunnen u helpen om uw webshop naar een hoger niveau te tillen.

De belangrijkste fouten die kunnen gebeuren bij het opzetten van een website die we hebben besproken:

 • Het verkeerde platform kiezen
 • Geen sterke merkboodschap of identiteit
 • Geen visie
 • Slechte klantenservice
 • Gebrek aan marketing
 • Geen gelijke tred houden met concurrenten
 • Geen professionele afbeeldingen hebben
 • Beperkte betalingsmogelijkheden
 • Het koopproces te ingewikkeld maken
 • Complexe websitenavigatie en slechte UX
 • Kopieerfouten
 • Je doelgroep niet definiëren
 • Geen tijd nemen om uw klanten te begrijpen
 • Onjuiste of onvolledige contactgegevens
 • Geen (of overmatig) sociaal bewijs hebben
 • Geen SEO-strategie hebben
 • De site niet optimaliseren voor mobiele apparaten
 • Geen plannen maken voor de toekomst

Hoe Het Webdesign Bureau ook u verder helpt groeien

Of u nu een nieuwe website of webshop wilt opzetten, of uw huidige webshop wilt verbeteren, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons team van professionals zal u begeleiden bij het ontwikkelen van een effectieve online strategie, het implementeren van de nieuwste webdesign trends en het optimaliseren van uw klantenservice en marketinginspanningen. We zijn er om u te helpen bij het maken van de juiste keuzes en het navigeren door de uitdagingen van e-commerce.

Bij Het Webdesign Bureau begrijpen we dat elke ondernemer unieke behoeften en doelen heeft. Daarom bieden we op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij uw specifieke situatie en budget. Of u nu een start-up bent die een betaalbare en effectieve website nodig heeft, of een gevestigd bedrijf dat zijn online aanwezigheid wil uitbreiden, wij hebben de expertise om u te ondersteunen.

Dus als u klaar bent om de volgende stap te zetten en uw online succes te vergroten, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we een webshop creëren die niet alleen aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk is, maar ook geoptimaliseerd voor zoekmachines en conversies. Laat ons u helpen uw online potentieel te realiseren en te profiteren van de groeiende e-commerce markt. Met onze hulp kunt u een sterke online aanwezigheid opbouwen, uw klantenbestand uitbreiden en langdurig succes behalen in de digitale wereld.

Wacht niet langer; neem nu de eerste stap naar een succesvolle webshop en een bloeiende online onderneming. Neem contact op met Het Webdesign Bureau en ontdek hoe wij uw visie kunnen omzetten in een winstgevende realiteit. Samen zullen we ervoor zorgen dat uw webshop de concurrentie voorblijft en een blijvende impact maakt in de steeds veranderende online markt.

Veel gelezen berichten

Gerelateerde berichten

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.